Policija

-—- 78! —

"односно о визама пасоша. Мада је расположење код већине представника било за тим, да се визе пасоша укину или бар до крајности упросте као што је већ на границама многих држива успостављено, ипак је ово питање и даље остало нереашено. Тврди се, да одлука о укидању виза није донета нарочито због представника енглеских, којима није у рачуну, да се оне више не траже једно због бојазни од комунистичке најезде, а друго, што је много важније, због тога што се боје, да би у њихову државу несметано могли доћи страни радници што им није у рачуну, јер и иначе имају доста незапосленога света.

Конгрес општинских чиновнина у Белгији. 18. 18. и 19. августа ове године, одржали су белгијски општински чиновници свој. редовни годишњи конгрес у Намиру у присуству Министра Унутрашњих Дела. На конгресу су решавана њихова сталешка питања а и одржана су неколико предавања информативно поучне природе.

Попунавање чиновничког ка-

дра у Француским областима. — |

Сењска полицијска префектура, која би се уподобила нашој Београдској Области, конкур-

сом је попунила своја двадесет и два празна чиновничка места. Пријављени кандидати били су дужни да полажу специјалне испите и само они, који су најбоље положили, а имали опште услове за пријем, су примљени за чиновнике. Имали су право да конкуришу п10ред мушких и женски чиновници, и они су баш показали такав задивљавајући успех, да је од првих десет, који су најбоље положили, било осам женских. Као што се види, франпуска полиција у земљи нај веће демократије, не поставља своје чиновнике по протекцији, већ по школским квалификацијама и показаној способности, што би требало да послужи као пример и нашој земљи, у интересу саме струке.

Криминалитет у Њујорку. По објављеним статистичким подацима у Њујорку се сваки десет минута изврши по једко обијање. За годину дана изврши се 60.000 опасних крађа и обијања, од којих се пронађе око 12.000. Сваких четрдесет минути дана и ноћи ухвати се по један учинилац кривичних дела и затвори.

За 6000. осигурања у случа: јевима крађе, осигуравајућа су друштва исплатила два и по милиона долара.