Policija

— 782 —

Конгрес ватрогасаца у Француској. — Средином прошлога месеца одржан је четрдесет други конгрес француских ватрогасаца у Сант-Дије-у. На томе конгресу било је на три хиљаде учесника, а поред њих још и делегата из Енглеске, Швајцарске, Белгије, Луксенбурга, Шангаја, Сингапоре идр. Конгрес је отворио поздравном речју Министар Унутрашњих Дела.

Поред предавања и јавних вежбања и парада, на конгресу је приређена и лепа изложба ватрогасних справа.

Погибија полицијских органа у Русији. — За време руске револуције до данашњих дана по објављеним статистичким податцима погинуло је сто пет хиљада полицијских чиновника и четрдесет осам хиљада жандарма. Већих жртава у крви сигурно до сада ни једна полиција на свету није учинила због своје професије.

Криминалитет у Немачкој. у 1325 год. — У Немачкој је у 1925 год. оптужено 708.725 док

је у 1924 год. било 917.960.

лица, дакле двадесет и три процента мање. Осуђених лица било је у 1925 год. 592.051. а у 1924 год. 767.580., дакле три-

десет и три процента мање. Из овога излази, да се криминалитет у Немачкој нормализира.

Саобраћајне тешкоће енглеске полиције. — Да би полицијски стражари на важним раскрсницама Лондона боље могли вршити службу и били у могућности да посматрају шта сеи иза њихових леђа ради, шефови. полиције су одлучили, да им набаве по једно веће огледало, које им је омогућило тако, да посматрају саобраћај и иза њихових леђа. Изгледа, да ће енглеска полиција бити принуђена да лиши саобраћајце овог корисног средства, јер од кад су огледала постављена поред њих женски свет многобројно пролази само да би се могао да огледа, што им причињава велике тешкоће за вршење службе.

Нови закон о натурализацији у Француској. — Прошлога месеца објављен је нови закон о натурализацији у Француској, по коме сваки онај који жели да буде натурализиран може после три године односно једне

године живота у земљи, да до-

бије сва права француског грађанина. У случајевима, да које лице има ма какве крвне везе са французима, стиче право грађанства одмах, ма колико го-