Policija

— 791 —

"затражио, да одмах отворим касу умрлог нотара Др. А. јер мора да изврши комисиски попис. |

Не сумњајући ништа отворила сам касу, а они су извадили и узели преко 40.000 форинти вредности и одмах хтели „отићи. На мој захтев за потврду узетог, добила сам овај ли«стић, Ту ми показа парче хартије на коме је писао: „Сотзапо Кођац, ропа 27“. Господин који се представио као Кобау, "рече ми, да се јавим код њега одмах у јутро још пре 9 сати, у соби број 27, где ћу добити тачну потврду о примљеној роби и новцу.

Одмах сам све то написао и казао сам бедној старици да је то можда била и превара, јер нема комесара под именом Кобау. Да смо познавали у оно доба ципелара Вонгта казао бих да иде за кепеникјаду, али у оно време је бедни ФВоигт седео у казниони и тек касније је стиго до светске славе, као капетан из Кепеника.

На моме столу било је много хитне поште али је погледао нисам, јер је мене сада интересовао само мој непо- . знати „Колега“ господин Кобау, који присваја и моју рођену собу. |

Одмах хитно пошаљем циркуларну депешу свима комесеријатима, експозитурама и стражарницама да одмах јаве за "овај случај и дали им је што познато. (У Трсту имали смо пре рата Дирекцију са 7 комесеријата (квартова) 4 експозитуре — железничке и лучке и 33 стражарница). Сви ови уреди били су делови полицијске дирекције.

Лично одем шефу детектива и питам: јели њему што познаторг — Сви су одговори били негативни. Стога је требало одмах отпочети истрагу о бедној старици и може се рећи да није имала посла са правим комесаром, већ са варалицам .

Када сам остао сам у своме уреду премишљавао сам жако бих могао најбрже ухватити злочинца. За добру идеју, могао бих дати, само неколико службених година и много добре воље, али новаца не, јер сам био државни чиновник.

Прва и добра идеја која ми се јавила била је да морам апсолутно пронаћи кочијаша (фијакер), који је возио мога лажног колегу.

Зато сазовем одмах конференцију у детективском институту. Испричао сам детективима цео случај и одмах су отишли

6%

сока.