Policija

- ТОб-

О УСТАНОВЉЕЊУ СПЕЦИЈАЛНИХ ДЕПОЗИТНИХ КАСА

Главна Контрола размотрила је наредбу Господина Мивистра Финансија ДРБр. 113831 од августа 1927. године о установљењу депозитне касе код Извршног Одељења Управе Града Београда и о руковању истом, — па је нашла:

да се оваква специјална каса не може установити наредбом Г. Министра Финансија, јер чл. 325. Финанс. Закона за 1927/28 г. дозвољава то само путем Уредби по чл. 94. Устава.

Стојећи и сама на гледишту да је образовање овакве касе неопходно у интересу послова које има да врши, Главна Контрола би се сагласила са таквом организацијом ове касе по којој би она била саставни део Главне Државне Благајнице, у ком случају руковаоца ове касе има да постави једино Министар Финансија.

То би важило све до доношења Уредбе о којој је реч у чл. 325. Фин. Закона за 1927/28. годину.

Из Опште Седнице Главне Контроле 30. августа 1927. год.

ВАЖНИЈЕ ОДЛУКЕ И ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ ПОРЕЗА

РАЗРЕЗ ОБЛАСНОГ ПРИРЕЗА

Ради правилног поступања при разрезу обласног приреза Дирекција Пореза објашњава : да се, сходно члану 83. финансијског закона за 1927/28 год., као основица за разрез овога приреза има узети само непосредни порез без државног приреза. У колико је у овој години поступано противно овом објашњењу има се извршити исправка. |

Овим се замењује телеграфско објашњење Дирекције Бр. 21415 од 23. фебруара ове године донесено на основу чл. 75. Закона о обласној и среској самоуправи, а пре ступања на снагу наведеног члана 83. (Распис од 16. јуна 1927. Бр. 71907).

ОСИГУРАЊЕ ПОРЕЗА НА ДЕКЛАРАТИВНУ ВРЕДНОСТ РОБЕ

На предлог ове Дирекције и на основу чл. !. и 2. Уредбе о организацији Министарства Финансија, Господин Министар