Policija

— 799 —

ције од 6. априла 1925. год. Бр. 11841. има се поступати:

почев од 1. јануара 1927. год. (О6ј. од 2. јула 1927. г., Бр. 78600.).

НАДЛЕЖНОСТ ПОРЕСКИХ ВЛАСТИ ЗА РАЗРЕЗ ПОРЕЗА НА ПОСЛОВНИ ПРОМЕТ

У чл. 9. закона о порезу на пословни промет прописано. је, да су за извршење одредаба овога закона надлежне оне пореске власти, у чијем подручју порески платац плаћа порез на радњу — тециварину -- течевину —, а у случају, да. порески платац не плаћа порез на радњу — тециварину, течевину — надлежна је она пореска власт, у чијем је подручју обављен промет.

На основу овога, Дирекција је расписом од 24. новембра. 1924. год. Бр. 31809., издала наређење о месту пријављивања и плаћања пореза на пословни промет обављен у филијалама,. које се налазе извгн места пореске власти у коме се налази централа. |

Међутим, у поступању по овом наређењу приметило се, да извесни порески обвезници а и пореске власти нису поступали по овом наређењу и пријављивали пореској власти места филијале ни места централе за плаћање пореза на. промет обављен у филијалама које се не налазе на територији пореске власти на којој се налази централа, и на тај се начин многи извлачили испод ове пореске обавезе.

Како по пропису чл. 10. став. 3. и 10. закона о порезу на пословни промет, основицу за порезивање утврђује надлежни порески одбор на основу поднете пријаве дотичног пореског обвезника, то је према овоме, из а оцену величине прдмета обављеног у филијалама, које се налазе изван територије пореске власти на којој се налази њезина централа, надлежан порески одбор места на чијој се територији налази филијала. Затим, по пропису чл. 9. пом. закона, за разрез и наплату пореза на промет, који обављају они порески обвезници, који у том месту не плаћају порез на радњу —- тециварину, течевину — као што је то случај са филијалама, које се не налазе на територији пореске власти на којој се налази. централа, надлежна је она пореска власт на којој се налази филијала.