Policija

— 798 —

ПРИЈАВЕ ЗА ПОРЕЗ НА ПОСЛОВНИ ПРОМЕТ КОД АКЦИОНАРСКИХ ДРУШТАВА

Одредбом чл. 10. став 2. зак. о порезу на пословни промет прописано је, да су књигу обављеног промета дужна водити сва друштва обавезна на јавно полагање рачуна, друштва са ограничезим јемством и све оне радње и предузећа чији прошлогодишњи промет премашује 360.000 дин. А по пропису чл. 10. став 10. пом. закона, сви порески платци по овом закону, који су дужви водити књигу промета, дужни су на крају сваког тромесечја, а најдаље за наредних 30 дана,. по тој својој књизи израчунати и платити овај порез код оних пореских надлештава, која врше наплату непосредних пореза, а на позив пореских власти поднети пријаву ради коначног одмеравања овога пореза.

Наведеним прописима јасно је регулисано то, да величину промета подложног плаћању пореза на пословни промет, који обављају друштва обавезна на јавно полагање рачуна, утврђује по поднетим пореским пријавама надлежан порески одбор, као и свима другим пореским обвезницима.

На основу овога, Генерална Дирекција Пореза препоручује свима пореским властима, да одмах по истеку сваке календарске године позива друштва обевезна на јавно полагање рачуна, која обављају промет подложан плаћању пореза као и све друге пореске обвезнике чији годишњи промет прелази 360.000 динара, да поднесу једну општу пријаву о обављеном промету у протеклој години, ради оцене од стране пореског одбора и коначног задужења за ту протеклу годину.

Поднете пријаве ових пореских обвезника, пореске власти ће са тромесечним поднешеним пријавама и прибављеним подацима о обиму рада дотичног пријавника увек износити пореском одбору на оцену величине годишње обављеног промета, по одредбама закона о порезу на пословни промет.

Да би се поступак по овом наређењу првостепених пореских власти могао контролисати, државни заступници порески референти — дужни су у сваком случају изјављивати жалбе вишој власти противу решења пореског одбора донетих по пријавама ових пореских обвезника.

По овом објашњењу, којим се замењује распис Дирек-