Policija

— 910 —

ничим само на то, да изнесем основна начела и прописе закона од 21. јула 1925. бр. 246 о извршном поступку у управи аустријске републике“), јер држим, да тај заком са незнатним. изменама гледом на наше посебне прилике исто тако као и аустријски закон о општем управном поступку можемо у главном и ми да преузмемо. Можемо тога ради, што је законодавац малене аустријске републике био у срећном положају, да се, донашајући потенуте законе, послужи богатим искуством управника и управним суђењем као и радовима зналаца управног права бивше аустријске царевине, а сем тога и материјалом спреманим деценијама систематски у циљу доношења јединственос управног и извршног поступка у управи. О бившој густријској царевини могло се у политичком погледу много расправљати и неповољног казати, али њезина управа као такова била је по свеопштем мишљењу на великој висини, па нам резултати, до којих се тамо дошло, могу бити само. од користи и потребе. Потоње тим више што се у скоро две трећине наше државе још и данас у великом делу управља. било по аустријским законима било по законима, који у њима имају свој основ. А одржање правног континуитета нигде није толико потребно као у управном праву, које оперише са тако осетљивим и питањима, кога засецају у живот народа.

Поменути аустријски закон о извршном управно поступку има свега 13 параграфа, али је у њима ипак регулисано све што је потребно како за заштиту грађана тако и за чување правног реда и давање гарантија за извршење из: вршних одлука и одредби управних власти. Одустало се од регулисања у детаљима, па су у погледу ексекуције покретних ствари остали у важности пропис о наплати непосредних по: реза, а у колико законом о извршном поступку није друкчије одређено, одређено је, да се имају при»ењивати прописи општег управног поступка гледе правних лекова, гледе надлежности, затим странака и њихових заступника, правне и процесуалне способности, 0 односу између власти и странака, решавању и уручивању аката, роковима, правној заштити,

:; Приказ аустријског закона о општем управном поступку, прихваћеног у аустријском парламенту у исто време кад и закон о извршнем управном поступку види у 18. и 14, 15. и 16. броју „Полиције“ за годину 926.