Policija

— 91 —

измени донетих решења, обнови поступка и дужности доношења решења.

Краткоћа овог закона олакшава употребу његову у пракси, јер омогућава брзо и лахко сналажење управних и пол тицајских чиновника у овим законским прописима.

Овај закон регулише начин извршења правноснажних управних решења, одлука одредби и т. д., али се он не односи на спровађање законских прописа боз претходног поступка и без индивидуалног решења, које па правилу врше ексекутивни органи јавне службе сигурности, јер за њих важе посебни зак. пропис“.

У њему се на првом месту одређује, да га о да примењују у кругу своје надлежности власти земаљске политичке управе (политичке среске власти) и савезне полицијске власти као и управне власти градова са сопственим статутом односно уређеним магистратом.) — Ове власти називају се у закону свуда кратко извршна власти. Остале савезне власти не могу, ако им није посебним законом изузетно дано извршно право, извршивати по својим органима и сопственим средствима своје одлуке, већ морају да за то замоле извршне власти.

Органи извршних власти су жандармерија и полиција. Извршна је власт овлашћена да се послужи и свима органима јавног надзирања у споразуму са претпостављеним им властима, а општине су обвезане на суделовање. Под законским условима могу се извршне власти у случају нужде послужити и суделовањем војске.

Политичким среским властима припада по одредбама овог закона:

1. извршивање решења, која су издале оне саме, или њима потчињене власти;

2. у колико особеним законима није друкчије одређено, извршивање одлука, које су издале друге савезне и земаљске власти;

3. наплаћивање плаћања у новцу, које наплаћивање по особеним прописима има да се врши управнин путем.

1; Саме државне првостепене управне и полицијске власти и градови, на које је пренета надлежност ових.