Policija

— 931 —

а уверен о ванредној користи полицијских паса у сигурносној служби, приредио 23, и 24. септембра 1911. у Београду једну јавну и надасве успелу продукцију полицијских паса, који су у том циљу допремљени из града Бибриха на Рајни у Немачкој под водством полицијског повереника госп. Негшапа 80055.

Продукција успела је ванредно, па се је свако навластите очи уверио од колике и какве је важности у сигурносној служби употреба полицијских паса.

Том згодом изјавио је госп. Вооз5 у разговору потписаном гледе практичне употребе полицијских паса ово: „Завођење полицијских паса у Немачкој у опште, а у граду Влеђисћи напосе, права је благодет за прилике јавне сигурности. Још пре неколико година нисмо могли одолети навали разних варалица, крадљиваца и разбојника у нашем граду, који је у непосредној близини гласовитог лечилишта МјехђаЧепа. Подржавали смо 120 полицијских агената и стражараа успеси су били размерно узпркос најревнијему вршењу службе минимални; око половине разних кривичних дела остајало је редовито неистражено.

Кад се у новије време покренула код нас живља идеја употребе полицијских паса, почесмо се и ми њоме занимати, па уназад многих препрека, а нарочито ради песимистичног схваћања разних меродавних лисности, заведосмо постепено полицијске псе. Било је у почетку доста кубуре, труда и неприлика, али све то срећно претурисмо. Данас имамо 18 изврсно дресираних полицијских паса од све три пасмине т.ј. вучјака, доберманских пинча и ердалских теријера, па неби знао скоро рећи, која је пасмина боља, јер су сви пси добри и на свом месту. Могу мирне душе и отворено да кажем, да је од тог доба настао код нас потпуни преокрет на пољу јавне сигурности, а најбољи и необориви доказ за то јесте, да данас имамо место 120 полицијских органа само 60, криминалитет пао је управо за половицу, а успеси су "управо сјајни, јер једва 10 од сто од свих догоДдивших се кривичних дела остаје неистражено, а надамо се за извесно, да ће у будућности бити све боље и боље. Заведите стога и ви што пре полицијске псе и у брзо ће те се уверити о њиховој ванредној користи“.