Policija

980 =

јавности са ванредним спрособностима и вредностима полицијских паса обзиром на јавну сигурност у опће, а личну напосе.

Ако је игде сваки почетак тежак, како оно вели једна стара пословница, то за цело она вреди за нас и за наше прилике; код нас се нешто тешком муком и уз много труда започне, ради се, настоји се, а већ за кратко време пропадне све у заборав, па хајде онда опет започињи....

Већ пре светског рата започео је жив покрет за увођење полицијских паса код команде жандармерије за Хрватску у Загребу. Писац овога чланка заинтересирао је меродавне факторе за ту добру и корисну ствар, а уз то је сам помно проучавао и пратио целу институцију полицијских паса течајем више година у другим напредним државама и дошао до уверења, да је прека потреба, да се полицијски паси заведу и код наше полиције и жандармерије у интересу што бољег и успешнијег вршења службе јавне сигурности.

Да се широка јавност што више заинтересује за ствар и да се омогући практично завођење полицијских паса код нас, издао је потписани године 1910. и стручну књигу о начину дресирања и употребе полицијских паса.)

Тим је ударен темељ, да се заведу полицијски пси код наше полиције и жандармерије, па се је и почело озбиљним радом, који је уродио и практичним успесима.

Да се начин и употреба полицијских паса што боље проучи и с практичнога гледишта утврди, пошао је потписани у Меј (Гор. Аустрија), где се је год. 1911. обдржавао практични курс за дресирање полицијских паса. Ту је било прилике, да се сваки онај, који је само и мало двојио о практичној сврхи употребе полицијских паса, потпуно увери, како је красна и корисна ствар и да неби смело бити полиције ни жандармерије без ваљано дресираних полицијских паса.

Некако у исто време заинтересирао је у Београду јавност за практичну употребу полицијских паса садашњи начелник министарства унутрашњих дела у п., и заслужни уредник „Полиције“ госп. Васа Лазаревић. Он је кроз своје добре везе,

#) Ова књига изашла је у другом издању (ћирилицом) год. 1922. под насловом: „Дресирање паса. Упут за гајење, дресуру и употребу паса у опште, а особито полицијских“. Књига се добива код писца Милана Мизлер, жандарм. пуковника у п. Загреб, улица „С“ 4, 1.