Policija

— 986 —

отиске прстију, трагове крви ит. д. У сваком случају, оруђе нађено или не, потребно је по сваку цену пронаћи чауре и меткове, да би доцније могли помоћу тих делова, који служе откривању истине, идентификовати оружје којим је извршен злочин.

Изложићемо неколико метода најпрактичнијих и најсигурнијих за идентификацију ватреног оружја. Прва је метода идентификације оружје помоћу чаура. Проблем је овај: Нађена је једна чаура поред жртве на месту злочина, пронаћи оружје које је разбило капислу на чаури.

Истраживање ће бити различито према томе, да ли је каписла разбијена у револверу аутоматском (н. пр. Бровнинг) или је разбијена у револверу са помичним цилиндром (у који се стављају метци). У једном или другом случају треба изнаћи на чаури отиске довољно јасне делова оруђа који је ударају. Делови треба да имају карактеристичне знаке (случајни недостатак, огреботине, рецке) који остају на оруђу при извршавању рада у фабрици, да би тако представљали карактер чист оруђа у коме је била чаура у питању.

Аутоматски револвер (Бровнинг). — У овим оруђима муниција је смештена у шаржер, чије је лежиште у лржци. Први метак прелази у цев када се револвер пуни руком. Дно. чауре се наслони тада на леђа лежишта метка, кроз чији целтар прелази игла разбијача каписле. Одмах по првом паљењу и после поласка метка, напон гасова повуче натраг клизач револвера и зубац избацивача чауре огребе чауру на њеном венцу. После одилажења гасова, федер доводи клизач револвера у првобитни положај и у томе покрету повуче чауру, али је њен венац ударен силно заустављачем — у супротну страну тачке где држи зубац избацивача чауре услед чега је она избачена кроз прозорче, нарочито за то спремљено, и које је тачно у том тренутку отворено.

Та силна манипулација оставља марке у металу, од кога је справљена чаура. Ти разни удари који делују на чауру, као удар леђа клизача, разбијача каписле, остављају своје сопствене отиске на разним деловима чауре. Најзад зубац избацивача чауре и заустављач остављају своје отиске с једне и друге стране венца чауре. Та два различита отиска могу допустити једну прву констатацију, јер у оруђима ра-