Policija

— 942 —

о разврставању и распоређивању чиновника и осталих службеника грађ. реда — Министарство Правде — задобијају аутоматски и дотичну групу; њима за ово не смета чл. 106. зак. о чив. грађ. реда“. |

Као разлог за доношење напред изложене одлуке Опште Седнице послужило је следеће: |

Уредба о разврставању и распоређивању чиновника и осталих службеника грађ. реда донета је на основу законског _ овлашћења у чл. 11. закона о чиновницима грађ. реда, те по томе, у колико Уредба не противречи закону, има пуну законску силу. У чл. 1. те Уредбе (Министарство Правде) стоји: „Судије прв. судова, који по свршеном, правном факултету и положеном дипломском испиту имају 10 година активне државне службе добијају МГ групу...“ За У групу по Уредби тражи се 15 година, а за ЈУ групу 20 година активне државне службе.

Ни Уредба ни закон о чиновницима грађ. реда нису хтели, да судије аутоматски стичу право само на степен основне плате као и остали службеници грађ. реда — чл. 47, јер би се они овим учинили зависним од извршне власти, пошто би им ова могла дати или недати групу, чиме би била доведена у питање судијска незазисност, загарантована чл. 109. и 137. Устава.

Правилност оваквог схватања поткрепљује се како чланом 47. зак. о чиновницима грађ. реда, који предвиђа давање група сходно Уставу и другим законима изузетно од правила постављеног у овом члану, а тако исто и чл-ом 224 истог закона, по коме су судијама остала неповређена стечена права на непокретност, док су остали чиновници стављени на расположење. У прилог овог гледишта може се навести и чл. 242. поменутог закона по коме се за одређивање група рачуна време, које поједине струке државне службе рачунају за напредовање у струци.

Са навршењем потребних година државне 'службе или предвиђене праксе по свршеном правном факултету судије добијају групе аутоматски. Спорост администрације и други узроци ван закона не могу им сметати.