Policija

— 944 —

пристанку као и у случају унапређења на виши судијски положај, па је у Устав. Одбору баш тај део избачен, те је остао данашњи текст чл. 112. Устава по коме премештај судије може бити само по пристанку дотичног судије (Види извештај Устав. Одбора чл. 37 и 57). Из свега овог јасно се види, да је уставотворац хтео, да и премештај са унапреЂењем судије веже за његов пристанак. (Одлука од 21. и 22. октобра 1927 г. Бр. 3620.) Гојко Доганџић, главни секретар Државног Савета.

ПОТРЕБНЕ РЕФОРМЕ У ЖАНДАРМЕРИЈИ.

(Одговор на крштику овог чланка)

У ово доба — када ми жандармериски официри имамо тако много посла на пољу јавне безбедности — нарочито ми на југу, нема се времена да се нешто уради и на пољу реформе жандармерије у смислу студија.

Али актуелност питања, изнетог у моме чланку „Потребне реформе у Жандзрмерији“, (Полиција за фебруар и март т. г.), приморава ме, да објасним моје мисли, а поводом критике овога чланка, одштампане опет у „Полицији“ за мај т. г. од капетана Х.

Г. критичар је пожурио, да истакне, како је мој увод кратак и како у том кратком уводу постоји коншрадикција.

Мој чланак није никаква велика студија, нити какав велики научни рад, да је потребан увод, који би систематски изложио садржину, или образложио поједине доцније ствари. У мом чланку изнео сам концизно и јасно само основне мисли о изменама, за које налазим да су нужне и хитне, да се уведу у нашу организацију.

Зато није ми био потребан увод. јер ја пишем за оне, који исто као и ја, а можда и боље, познају рад и потребе Жандармерије, те сам изнео у кратко своја запажања и своје предлоге.

Вара се г. критичар када тврди, да у уводу, који се састоји од само две реченице, има какве контрадикције. Не