Policija

— 945 —

само мени, но свакоме, који познаје органске законе државе, јасно је начело, које се добило искуством и на пракси. да се државни закони не треба често да мењају. А зашто, то не дозвољава ни време ни простор, да се овде расправља.

И поред овога аксиома да се закони не мењају често, ипак се код нас мењају и морају се мењати, јер прво нове прилике стварају нови однос, а живот брзо струји и ствара нове прилике, а друго што су закони нарочито после рата на брзу руку прављени, без дубљег проучавања свих услова, те се на пракси, искуством увидело, да није закон погодан, да вије све обухватио и регулисао како треба те опет искуство приморава да се мора закон допуњавати и, разуме се, и мењати. |

За критичара је кратко време од 9 година, да се наш Закон о Жандармерији види на пракси, да ли му што недостаје. За мене напротив је и сувише доста, и ето ја сам запазио оно што сам изнео.

А да је ово искуство показало тврди и та чињеница, што је и Команда Жандармерије запазила на пракси, искуством, да је потребно многе реформе и допуне унети у наш Закон о Жгндармерији те је и спремила још пре две године измене и допуне, али још ове допуне нису дошле пред Парламенат услед других сметњи.

Дакле јасно ће ваљда бити г. критичару да ту нема контрадикције. Да пређем на четири критичареве тачке:

1.) Г. критичар се труди, да у овој танки обори моју констатацију, да је корисно да се Команда Жандармерије подигне на ранг органа !. степена у војсци, дакле у ранг Армије, т. ј. да њене административне и управне функције буду у рангу армије.

Ја нисам изнео да се мења назив Команде а још мање да се зове „Армија Жандармерије“, те не знам зашто г. критичар са титулом „Армије“ изводи неке закључке, да ће рђаво утицати на народ.

Критичар каже, да је са увађањем пукова олакшана здминистрација, односно да је боља но кад су биле бригаде. То је тачно. Али није упрошћена администрација тиме, што се сад главне јединице зову пукови, а пре бригаде, но што