Policija

— 946 —

им је смањена територија, и што укидањем батаљона, управа је непосредна и са мањом територијом.

А Команда Жандармерије са пењањем на ранг Армије, само добија већу надлежност у одлучивању те тиме постаје самосталнија.

Критичар тврди, што би начелници имали већу власт, да би Командант имао мању слободу одлучивања, а ја обратно тврдим, да када начелници одељења имају већу надлежност, у толико је шеф самосталнији. И ја налазим да код једне овако велике самосталне институције, као што је Жандармерија, рад треба да је подељен, деконцентрисан а не концентрисан у једну личност, бар рад администрације, те би у том случају много лакше било Команданту управљање и командовање, а ово дозвољава само већа надлежност и веће право.

Још једна корист од тога, ако је штаб Команде Жандар. мерије организован на бази штаба Армије, што би се створило више места за веће положаје и неби био толики застој у унапређивању виших официра.

Наше жандармеријске јединице су самосталније и играју већу улогу у функцији државе, бар у миру, но јединице војске, те свака наша јединица треба да је за један степен "старија но у војсци. Тако на пр. чета код нас треба да је у рангу батаљона у војсци а пук у рангу бригаде, те командир чете да је мајор или потпуковник а командант пука пуковник или ђенерал.

2.) О Граничној Трупи. Г. критичар је против увођења Граничне Трупе у састав Жандармерије. Главни му је разлог за овакво мишљење тај, што се боји да се Командант Жандармерије сувише не оптерети. Недовољан је овај разлог, јер све то зависи од формације штаба и нижих јединица и од поделе посла. Па и сада, када није Г ранична Трупа у саставу Жандармерије, Командант Жандармерије, па и све жандармеријске јединице до станице воде бригу и старање о граници; све повреде границе о којима се стара Гранична Трупа, имају да штите жандармеријске јединице. Онда кад "морају сад, зашто да Жандармерија не прими и ову дужност,

А колике су добити у управи, у јединству командовања, 'а нарочито у финансијском погледу, о томе г. критичар не своди рачуна.