Policija

— 947 —

Још му је разлог против уласка Граничне Трупе у жандармеријски састав и тај што каже, да постоји велика разлика у задацима и једне и друге институције. То тврђење ничим не поткрепљује.

Ја сам тврдио, и сад тврдим, да су напротив задаци обеју институција ако не потпуно једнаки оно бару главној улози слични. (Види Уредбу о Граничној Трупи чл. 3 и Закон о Жандармерији).

Према овоме и овај разлог отпада.

8) За тершшторијалне инспекшораше каже т. критичар, да нису потребни јер их има пук, а сем тога било би много старешина. Истина један старешпна више али овај старешина прима један део садање надлежности и функције Команданта Жандармерије, и на тај начин извршила би се подела рада те би се олакшало Команди Жандармерије, а инспекторати би били ближи јединицама и догађајима. Налазим да би била лака управа и командовање, јер је незгодно у једној највишој команди, једне велике територије као што је Жандармерија, све концентрисати горе у штабу те команде.

Када Команда Жандармерије делегира извесне послове, као што су настава, дисциплина, лични односи ит.д. инспекторатима, онда се тамо неби појављивала још једна виша јединица. — Већ на против, када Команда Жандармерије скине са себе једну групу послова, бар административних, онда би она била еластичнија и способнија за рад

Ово је бар моје лично мишљење стекнуто студијом и искуством. -

43 Г. критичар тврди да курсеви школа за жандармеријске официре не би требало да трају годину дана. За ово су му разни разлози. Да видимо, могу ли опстали. Први је, што каже да би коштало на милијуне држати 30 50 официра у школи. Зашто држава издржава по 300—500 питомаца у нижој академији и спрема их за официре, кад и то коштар Али ипак држава плаћа, јер јој је то потребно и корисно. Па када има официре готове, она исте шаље у друге државе, или отвара више курсеве Војне Академије, па специјалне курсеве за стручно образовање официра родова војске. Па све ово скупо стаје, па ипак држава даје, јер јој треба.

Ну ипак код нас неби било скупо. А ево зашто. За