Policija

— 949 —

да је садања униформа Жандармерије непрактична и да је треба мењати, то сам ја изнео на размишљање. Напротив имам мишљење, да је наша Жандармерија доста отишла напред, да је дала добре резултате, али ипак зато њене се мане, које се појаве, у току времена, морају уклањати како би била првокласна.

У том циљу изнео сам моје мисли у чланку „Потребне реформе у Жандармерији“, који је кзашао у свесци за фебруар и март нашег стручног и цењеног листа „Полиција“, да се заитересују утицајни фактори, који могу користити нашој институцији.

А сваки прилог к тому од неоцењиве је Каре ма с које стране дошао.

Јов. А. Костић. жандамериски пуковник,

ДАКТИЛОСКОПИЈА КАО ДОКАЗ ОЧИНСТВА

Поред досадање методе анализом крви детета и осумњиченог оца при званичном утврђивању очинства, покушао је у последње време један аустријски научник Бг Рехзе, да путем дактилоскопских отисака детета и оца утврди очинство. Како се је у више случајева ова нова метода показала са позитивним резултатом, то су је и аустријски судови, пред којима се овакви спорови врло често налазе, усвојили као потпун доказ. Познато је на име, да је аустријски закон у питању очинства врло строг, и даје право матери да без икаквих стварних доказа назначује оца своме детету, услед чега се порађају најзаплетенији спорови, у којима често пута игра улогу и обично уцењивање од стране матере.

Поводом овога новог примењивања дактилоскопије

појавила су се, с друге стране, различита мишљења стручних лица, која потпуно побијају мишљење аустријског научника, што је изазвало читаву научну дискусију. Познати француски специјалиста у дактилоскопији, професор рг Локард, директор лабораторнума техничке полиције у Лиону, који предаје експерименталну психологију на фило-

ПОЛИЦИЈА 4