Policija

— 950 —

зофском факултету и полицијску технику на правном факултету, (о чијим смо радовима донели опширан чланак у „Полицији“, у свескама за април и мај ов. г.) изјавио је поводом ове нове методе следеће: — Доказ очинства јесте проблем који већ читаво једно столеће занима биологе. До сада се мислило да је се као најбоља примена овога нашла у анализи крви детета и оца. Али је искуство убрзо уверило и лекаре и правнике да ово средство у једном криминалном случају даје тек врло несигуран доказ. Такође сам тврдо уверен да и ова нова метода у примени дактилоскопије даје исто тако несигуран доказ као и проба крви. Случајеви пак који су са успехом успели аустриј. научнику, јесу или сасвим случајни, или тек врло ретки.

Родолфо Сенет, специјалиста на овом пољу науке бавио се врло интензивно овим питањем и студијом дактилоскопских отисака читавих породица, и није могао одкрити у дактилограму оца и сина никакве сличности. И ја сам лично, пре осам година, у полициј. лабораторијуму лионске полиције чинио врло многе пробе у овом питању, недобивши ипак никакав бољи резултат од Сенета. Ипак ме воља није напустила, и испитивао сам ва све могуће начине дактилограме једне многобројне циганске породице, која се је тада налазила у Лиону, али без икаквог резултата. Није било могуће утврдити чак ни најмању сличност дактилограма намећу појединих чланова породице.

Разуме се, немогуће ми је дати данас своје дефинитивно мишљење о методи вредног аустриј. научника, и ако ону њој није сам. Тако је у Италији Абундо, такође овим путем у више случајева нашао позитивне сличности у дактилограму оца и детета. Јер има извесних група људи, код којих су заиста у једној истој породици дактилограми појединих чланова донекле слични. Но то је у већини случајева код оних лица која су склона умним болестима, или потпуно дегенерисана. То се објашњава пак на тај начин, што дактилограми оваквих лица у опште врло слабо показују карактеристичне вијуге, или су често пута сасвим неразвијене.

Ако би се у опште могло и говорити о каквој сличности дактилограма једне породице, то се пре може наћи сличности између мајке и детета, него ли између оца и детета. Ја се