Policija

— 954 —

тама, према годишњој кирији, на локал у коме се пиће крчми (односно место на коме се точи), и то: у варошима и варошицама по 80/, а у селима по 69 од ове кирија. Акцис се може наплаћивати само у местима у којима се не наплаћује општинска трошарина.

Тачан износ акциса одређује општински одбор на основу извештаја финансијске управе о величини кирије на дотични локал оптерећене порезом. Овај извештај најмеродавнији је за утврђивање суме акциса, јер оно што је меродавно за наплату државног пореза мора бити меродавно и за наплату општинских прихода у случајевима кад се наплаћују по истом објекту — величини кирије. Према овоме свако вештачење у смислу грађан. суд. пост. а у циљу измене стања констатованог у овом званичном извештају било би, по мишљењу уредништва, излишно и недовољно да послужи као основ 32 утврђивање акциса.

Ово стање једино би се могло изменити успешном кривичном истрагом у смислу закона од 7 марта 1907. г,., који предвиђа казну за прикриваче вредности закупа у циљу избегавања плаћања акциса. За вођење ове истраге надлежне су општинске власти, којима је уредба о наплати акциса стављена у извршење, а жалбе против њихових одлука подносе се среском поглавару (0. О. С. К. С. Бр. 3336—1904.).

Св. Бр. 2410.

П Суду обштине рајиначке: (срез трстенички): При одвајању села од општине, има се оделити и општински прирез новообразованој општини предати у оно-

ликом изнафу колико дотично село, које се одваја, дугује Св. Бр. 778.

Џ Жандармершјској станици — Луково: Правилан је и похвалан рад органа те станице, јер је у поступку приведених лица стајало иступно дело, казнимо по

тач. 3. 5 357 казн. зак. ако се истрагом не би утврдило постојање каквог тежег кривичног дела.