Policija

— 908 —

значај поводом будућег законодавног рада, којим ће се спровађати унификација, да би се путем ње спречавали терети, који нам се стављају у изглед обично у новим законским

пројектима. Ог 0. Пиремајер. • нач. Мин. Ун. Дела,

АУСТРИЈСКИ ИЗВРШНИ УПРАВНИ, ПОСТУПАК.

Доношење једног управног решења, које веже појединце, односно скуп појединаца у највише случајева дубоко задире у појединачне личне и имовинске интересе али још јаче засеца у поменуте интересе извршење такове управне одредбе. И за то је ту, наравно у колико то може да буде гледом на јавне и државне интересе — а то у највећем броју случајева може —, неопходно потребно, да се управним органима у циљу да се избегне могућим самовољама, пропише · законом не само оно шта да учине, већ и начин како треба да изврше оно, што је одређено.

Једном управном одредбом може да се и тешко оштетити појединац. Безобзирним и суровим међутим извршењем такове одредбе власти може да се човек и уништи било морално било материјалво, што не сме и не може да буде циљ управне одредбе.

Управни органи у опште, а полицијски посебно, сами по себи — и то се психолошки даде разјаснити — нагињу самсвољи вољво или невољно. Треба много етичког капитала и стручне спреме код оваких органа, да га широка овлашћења, која му се законом дају по невољи, — јер је друкчије немогуће гледом на природу извесних управних послова, по човечијим нагонима не доведу до искушења, да их хотимично или нехотице злоупотребе.

И баш за то је нужно, нарочито у нас, где ће требати још мого времена да доћемо и у стварном погледу до одговарајућих управних органа, да се случајеви, где се препушта управном органу да извршује наређења и одредбе по свом знању и умењу, законом сведу на минимум.

Могу интенције владе и виших управних старешина да