Policija

— 907 —

равноправни чланови, него да имају само саветодавно својствор Ваљда имамо и таквих управних практичара, које бирокрација није тако покварила, да би била оправдана бојазан, да неће моћи правилно схваћати задатак Држазног Одбора обзиром на потребу штедње. Поред тога не смемо заборавити, да су потребне и такве административне реформе, које неће имати за последицу штедњу па ће ипак благотворно деловати на наш општи положај. Па ко да изведе односно предлаже те реформе и како ће се постићи систем и тачно расправљање тога проблема, за који би била потребна још још једна нарочита установа, која би се систематски бавила са управном реформом-у погледу таквих питања, која нису у вези са штедњом односно са државним газдинством. И та питања се не би могла решити путем Уредбе Министра Финансија, по члану 313 Фин. Закона, јер се њега не тичу, па би се имала и по свом обиму и важности решити у облику закона евентуално чак променом устава. Ја у опште не верујем, да би могао Државни Одбор свој посао обављати од једног буџета до другог, јер се таквим радом не би постигао никакав систем у спровођењу административних реформи.

Обзиром на важан задатак треба дакле да се изведе пре основа Државног Одбора, да то буде по саставу стална установа са тако проширеним делокругом, да га не би руководили једино финансијски обзири него поред њих и општи видици, како би се могла извести систематична, по искуствима у управној струци диктирана реорганизација управе. Зато треба да буду чланови Државног Одбора у првом реду људи, који како теоретски тако и из праксе тачно познају администрацију па и такви, који би могли својим богатим искуствима служити у циљу увађања комернијалних начела у управу односно комерцијализације њених установа. Нарочита секција тог државног одбора (као секција за рационалност трошења у државном газдинству) требала би водити рачуча о финансијском ефекту предложених мера те својим радом утицати, да се издвоје сви нерационални трошкови.

Таква институција није потребна једино за искушење управе те елиминације непотребних трошкова по садашњем стању административних закона, она ће добити још важнаји