Policija

— 1099 -

од државе по одређеној скали под 1,2 и 3. истог члана а по категоријама са које су дошли у пензију, приликом пензионисања са 5 |, 4", и 3', па ма колико примали пензије, помоћи и инвалиде, јер су одредбе чл. 5 и 8 привременог закона о разрезу порезе измењене овим, што су на остале принадлежности: ослобођени од порезе.

2. Пензионери-ке под тач. 6. чл. 86 финансијског закона за 1927.128. годину плаћају порез само на пензију, ма колико примали и то: до 48.000 ' дин. годишње 4", а проко 48.000 дин. годишње, 5", јер су им горњом одредбом регулисане принадлежности.

3; Пензионери-ке, који примају пензију из државних фондова, Хипотекарне Банке, плаћају порез по тач. 2. овог обја шњења, а из приватних фондова по чл. 79 тач, МГ. истог закона.

Доставља се предње објашњење тој Управи ради знања и управљања. | )

(О6ј. од 16, августа 1927. г. Бр. 88.808).

ОСЛОБОЂЕЊА ОД ЛИЧНОГ ПОРЕЗА РАТНИХ ИНВАЛИДА.

По члану 74. тач. е) закона о непосредном порезу, од плаћања личног пореза (6 динара с главе на главу) ослобођавају се лица оглашена инвалидским судом за потпуне инваледе. Овако је прописано с обзиром на ранији закон о потпори _ војних инвалида, по коме су се инвалиди делили на потпуне

оси полуинвалиде. Али, како су, по члаву 39. садањег инвалидског закона, инвалиди подељени у четири категорије, а на име: у лаке, тешке, пуне и претешке инвалиде, то се истиче

_ питање, које од ове четири категорије одговарају ранијем изразу „потпуни инвалиди“. Ради једнообразног и правилног поступања у том погледу, а по прибављеном мишљењу Министарства Социјалне Политике, Дирекција објашњава:

Да ранијем изразу „потпуни инвалиди“ од категорија по садањем инвалидском закону одговарају тешки, пуни и претешки инвалиди, и да се они могу користити одредбом чл. 74. тач. е) закона с непосредном порезу о ослобођењу плаћања личног пореза.

(06ј. од 27. јула 1927. Бр. 87.634).

Уредништво и администрација листа КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА БР. 9.

Уредник за „Полицију“ Васа Лазаревић начелник Мин. У. Дела у пензији.