Policija

— 1010 —

опет министар унутрашњих послова. Само што је и овде другостепена жалба могућа само онда, ако се прве две пресуде не слажу. Можемо сада констатовати, да се код изрицања казни за теже дисциплинске преступе државна власт појављује увек као задњестепена дисциплинска власт.

60 Незнашније немарности и непослушности поглавара. — Казне за дела ове врсте може изрицати пре свега поджупан и то над свим поглаварима како малих и великих општина тако и вароши с уређеним магистратом; затим срески начелник али само над поглаварима малих и великих општина; и најпосле градски начелник над варошким поглаварима изузимајући полицијског капетана, саветнике (сенаторе), великог бележника, главног фишкала и општинског лечника. Против одлука тих органа, којима се поглавари кажњавају за незнатније немарности и непослушности, нема места правном леку.

79 Суспендовање поглавара. — Ако се општински поглавар има суспендовати зато што је дисциплински прогоњен, за изрицање суспензије надлежан је исти онај орган, који је наредио и покретање дисциплинског поступка. Према томе ако је покретање дисциплинског поступка наредио један орган жупанијске самоуправе, он је надлежан и за изрицање суспензије. Против одлуке о суспензији услед дисциплинског прогона има места оном истом правном леку, који је прописан и за наређење о покретању дисциплинског поступка. — Ако се поглавар има суспендовати зато што је кривично прогоњен, онда је за изрицање суспензије надлежан увек жупанијски управни одбор. Док је поглавар под кривичном истрагом, дотле жупанијски управни одбор цени да ли има или нема места његовој суспензији. Но чим је поглавар правомоћно стављен под оптужбу, жупанијски је управни одбор дужан да изрекне његову суспензију. То је он дужан да учини и_ онда, ако је поглавар осуђен због злочина или преступа из користољубља или ако је осуђен због ма каквог дела на губитак звања.

|

Форме у којима се врши надзор над радом општинске власти у смислу угарског општинског закоза јесу: давање одобрења, поништавање, субституција и решавање жалби.

-