Policija

— 1088 —

зимање није допуштено. Али, ако би се кућа порушила и хтела нова подизати, за балконе и остало што је наведено, мора се понова тражити дозвола, јер је са рушењем куће престала и раније дата дозвола. Ово с тога, што је карактерни знак јавних добара и тај, да се на овима не може задобити.

никакво приватно право. Коста |. Јанковић,

Начелник Мин. Унут. Дела.

НОВИ ФРАНЦУСКИ ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ И НАТУРАЛИЗАЦИЈИ.

Још давно пре рата почело је опадање становништва у Француској. Ово је опадање двојаке природе. 1) умањује се број порођаја и 2) број смртних случајева надмашује број рођења. Ово последње узети нарочито за малу децу до навршене прве године.

Цели Француски народ, а нарочито његова интелигенција која се одликује одлично развијеним здравим патриотизмом који је свестан својих социјалних задатака и одговорности, мислили су да стану на крај том злу. Да се болест излечи, ваљало јој је наћи клицу. Но за то је било потребно многе. аутокритике, много друштвене куражи и цели хероизам интелекта, без којег није могућно увидети своје сопствене „грешке. На том пољу није све ишло онако, како је требало. ЈБуди су претпостављали да обмањују сами себе, и то је ишле тако далеко, да није само спољни свет, већ и добар део Француза почео да верује у „велико откриће“ немачких професора и лукзве подземне немачке пропаганде против свега француског, који су убеђивали људство, да се француска раса налази у расулу дегенерације.

Дошао је светски рат, и Французи су својим надљудским напорима доказали себи и свету, да су још здрави, једри и далеко од маразма расе.

Питање депопулације постало је с тиме још загонетније. Фд природе конзервативни — јер су ствари народа управљани све до пред 3 године од конзервативних влада ин политичара, — инсу могли довољно критично да анализују тај свој