Policija

— 1041 —

се (нарочито ако имају деце) снизити ова такса на 88 франака, а сасвим сиромашним, који су иначе достојни, опрашта: Бо потпуно, па не морају платити ни'таксене марке у вредности од 3.60 фр. Природно је, да морају поднети уверење: о сиромаштву.

Велики је број случајева, кад се, по увођењу тог закона, француско држављанство стиче аутоматски.

По овим прописима припада француско држављанство“ сваком детету које је рођено у Француској, ако му је отац. рођен у Француској, ако му је мати францускиња, ако је, у случају ванбрачности, признато од оног родитеља који има. француско држављанство, или му је досуђено, ако је легитимисано од стране француског оца, ако је онај његов родитељ, чије држављанство наслеђује Француз, ако је рођено у Француској од непознатих, или од родитеља без одређеног држављанства. За грађана француског сматра се надаље свако ванбрачнодете, ако је онај његов родитељ, чије би држављанство наследило у случају законитости, Француз или бар рођен у Француској; свако дете иностраних родитеља, коме је мајка,. ма да странкиња, рођена у Француској; онда ако је онај родитељ, чије му држављанство не би следовало, рођен у Француској, ако је оно само рођено у земљи.

Веома је тешко одбити француско држављанство. Правона то припада само онима из последње две категорије, којимг њихова првобитно надлежна влада потврди, да им је признато дотично инострано поданство и да су тамо служили свој. војни рок. То се право стиче у првој години после постигнутог пунолетства, а губи се, ако се у тој години не користи њиме. Надаље се губи право на одбијање држављанства у следећим случајевима:

Ако законити или незаконити родитељи буду натурализовани или реинтегрисани као Французи, док је дете још малолетво; ако дете уз пристанак родитеља или законских тутора после навршене шеснаесте године да писмену изјавуда се тог права одриче, ако је дете одговорило својим вој, ничким обавезама. —

Француз постаје и без натурализације свако дете до: навршене дваестпрве године, коме родитељи, и ако странци.