Policija

— 1053 —

особите знакове тетовирања дотични служио код војске или морнарице, или се је каквим занатом бавио, а не ријетко се нађу почетна слова његовог правог имена и презимена тетовирана. Особиту пажњу треба обратити на разне жуљеве и друге видљиве трагове, који потичу од звања и занимања дотичникова, Тако Не н. пр. личилац имати на десном кажипрсту особито тврду кожу од киста (пимсла), којим бојадише, постолар (ципелар) ће имати на бедру трагове од ремена, којим учвршћује обућу при послу; јахач ће имати на унутарњој страни колена огуљену кожу од седла, писар и рисач ће имати на десном средњем прсту тврду удуљену кожу од пера и оловке; у кочијаша су прсти од узда редовито нажуљени, у тамбураша и гуслача су јагодице на прстима леве руке ожуљане; пекар ће имати искривљене ноге у коленима унутра; у кројача и кројачице биће леви кажипрст избоцкан иглом, у кожара су руке, а особито нокти жути од боје, којом се кожа боји итд. Сви ови разни знаци од велике су важности, јер очито показују врсту занимања становите особе, а ако се сви ти знаци на појединим деловима тела још фотографирају, биће куд и камо очитији и јаснији, а по том и сигурни знаци познања.

Уз то је неопходно нужно у сваком случају најпосле претражити све одело и обућу, а особито треба прво прегледати и опипати «све џепове и оне делове, где је сукно или платно вишеструко, дакле овратник, око џепова и око дугмета, те у опште све џепове, па чим се нешто сумњиво напипа, треба распарати и не ријетко ће се наћи разни предмети, које осумљиченик помно чува, а уз то и разни папири, такође често скроз ваљани, а можда н криве путне исправе, којима се дотичник у становитим приликама и према потреби служи, па ће онда према свему оному, да се идентичност установи.

Велика је мука и управо напаст за сигурносне органе т,зв. „Хохштаплери“ ; то су људи ванреднопрепредени и безобразни, врло даровити и иначе способни, али који су ударили кривим путем па на врло вешт и лукав начин израбљују туђу неукуст, површност, простодушност, лакомост, славичност, а не ретко и поштење. У новије време појављују се чешће ова-