Policija

— 1062 праксу и, према свему што је напред изложено, нема ослонца у закону.

Самовласно заузимање туђе приватне земље кажњава се по другом одељку 9 375 а без обзира на то да ли је заузето цело земљиште или само један његов део. Ово јасно излази из прве алинеји овог одељка, у којој се вели: „Овако ће се поступтти и са оним, који би привашно какво добро на горњи начин заузео“. Израз „на горњи начин“ односе се на изразе „самовласно (без насиља)“ из првог одељка, и то је једина заједничка карактеристика ова два одељка.

Ако је првостепени суд своје мишљење засновао на речи „што“ из првог одељка („Ко... завати или присвоји што од земље општинске.,..“) онда је такође погрешио: прво за то што се ова реч односи само на општинску, државну или општенародну земљу; друго зато што се разликовање самовлашћа на преступно и иступно не врши према величини за: узетог земљишта већ, као што смо видели, према другим критеријумима, а треће с тога што реч „што“ није употребљена у циљу квалификације дела на преступно или иступно већ у циљу јаснијег означења појма дела. Она, другим речима, казује да се свако, паи најмање (ма колико, ма штогод) заузеће општинске, државне и општенародне земље има сматрати и казнити као самовлашће.

Пошто су примедбе првостепеног суда обавезне за општински суд (55 15 и 16 пол. уредбе), то нека суд цео предмет пошаље среском поглавару као надлежном за даље во"ћење истраге.

Св. Бр 2140.

1

Суду општине костолачке:

Законски појам „доброг владања“ дат је у чл, 16 зак. 0 општинама и у 5 59 тач. 4. казни. зак. Из ових законских прописа излази, да нису доброг владања лица:

а) која су осуђивана за злочине и преступе из користољубља — док не поврате грађанску част (чл. 16, зак. 0 општинама), и “

6) сваки кривац за кога би суд нашао, да се из поступања његовог при извршењу дела за које се суди, или и