Policija

~ 1061 —

Тачан критеријум за повлачење разлике између једног и другог дела није утврђен ни у теорији ни у пракси.

По мишљењу г. Д-ра Душана Суботића, данашњег Министра Правде разлика између ова два дела лежи поглавито У начину њиховог пзвршења. Код преступног самовлашћа дело се извршује насилно, а код иступног без насиља, а и код једног и код другог самовласно, т. ј. без садејства власти (Самовлашће из 5 195 и 5 375 а казн. зак. у „Полицији“ за 1920. год.).

Противно г. Д-р Суботићуг. Д-р Тома Живановић, професор кривичног права на Београдском Универзитету мишљења је, да разлика између преступног и иступног самовлашћа лежи у објектима противправног напада, који су за иступно самовлашће прецизирани у 5 375 а казн. згк, По њему је иступно самовлашће привилегирана (блажа) врста самопомоћи, која има свога разлога у оскудици баштинских књига (Иступи из кривичног законика, стр. 134.)

Судска пракса — као што сведоче многе одлуке Касац. Суда — стоји, међутим, на гледишту да се преступно самовлашће може извршити и на објектима побројаним у5з375 а и да ће постојати у свима случајевима кад осуђени, по одлуци надлежне власти, заснозаној на 5 375 а, не напусти самовласно заузето добро (Одлука Бр. 2166 — 1924 Г.).

Из судске праксе јасно излази, да се квалификовање са-

_ мовлашћа у преступна и иступна не врши само по начину њиховог извршења (са насиљем или без насиља), нити само по објектима противправног напада, већ да се у сваком конкретном случају, а у циљу правилне квалификације дела, морају имати у виду и начин извршења, и објекти противправног напада, и упорност овог напада (н. пр. у случају кад осуђени по одлуци власти не напусти заузето земљиште).

Имајући све ово у виду уредништво је мишљења, да у случају, који општински суд наводи у своме акту, стоји дело иступног самовлашћа пошто је њива — дакле један од 06јеката предвиђених 6 375 а — заузета без насиља.

Мишљење првостепеног суда да овде стоји дело преступног самовлашћа зато што је оптужени заузео целу њиву а не само један њен део, потпуно је ново и за теорију и за

Полиција 5