Policija

_ 1066 —

ХН Суду општине смедовачке:

1. Пошто су се парничари сложили да им спор пресуди

тај суд, то је општински суд надлежан за пресуђење по 8 49. грађан. суд. пост. За привремено утврђивање граница о оп-

штинског атара у случају спора између суседних општина надлежан је срески поглавар — чл. 11 зак. о општинама.

2. За бирање општинских пуномоћника и издавање по-. требних им пуномоћија надлежан је општински одбор по чл. 86. тач. 6 зак. о општинама. Одлуком Држав. Савета од 9 фебруара 1913 г. Бр. 5520 објашњено је:

„Општински одбор може у свако доба одузети издато пуномоћије општинским пуномоћницима кад нађе да то интереси општински захтевају — чл. 86 тач. 6 закона о општинама у вези са 5 622 грађан. зак. и 5 90 грађан. суд. пост.“

3. У „Полицији“ за ову годину (стр. 609) објављен је распис Мин. Унутр. Дела по коме се капитали и фондови обласних, среских, општинских и осталих јавних установа могу давати на приплод само Државној Хипотекарној Банци, у смислу чл. 5. закона о уређењу Управе Фондова.

Св. Бр. 1850.

4 ХШ Добросаву Ж. Глигорићу, деловођа општине црниљевске;

Полагање испита за општинског деловођу и данас се врши по правилима Мин. Унутр. Дела од 21. новембра 1902. год. ПБр. 24118. У члану 16. ових правила јасно је прописано. да кандидат, који први пут падне на испиту, може овај полагати још само једанпут, и то тек по истеку шест месеци Од кад је први испит полагао. Из овога излази да кандидат, који и по други пут не положи испит, губи право на даље полагање испита за општинског деловођу. И за полагање испита по други пут мора се поднети молба и положити дијурна овако исто као и за први испит.

ХМ Бартолу Кнежевићу, жандармеријском нареднику | класе Славонска Пожега:

1. Питање повратка новца, који су жандарми бивше аустро-угарске државе улагали на име отплате за одело —-