Policija

— 1069 —

2. Исто тако не признаје се за пензију ни време проведено у звању дневничара, јер у садашњем закону о чиновнидима није предвиђена пензија за дневничаре. о

Време службовања у Јужној Србији признаје се за пензију двоструко од дана ступања на снагу новог закона о чиновницима (1 септембра 1923 г) а за раније време сваких осам месеци у годину дана (чл. 137 зак. о чиновницима).

ХХ

Петру Јов. Бендовићу, в. дужности деловође општине драславичке:

По чл. 172 финанс. зак, 1997 —928 год. право на државну помоћ у 200 дин. месечно у принципу је признато свима деловођама сеоских општина у Србији и Црној Гори, а од њихових заступника и заменика само онима, који не примају принадлежности још из које јавне касе сем општинске (пензионери, инвалиди итд... Овај законски пропис у погледу права на пријем овог додатка не чини никакву разлику између имућних и сиромашних општина — као што су то чинили ранији односни прописи — већ оставља Министру Унутр. Дела, да суму, буџетом одобрену на име ове помоћи, распореди на општине, и он то чини по предлозима великих жупана. Али, пошто ова сума није довољна за сва лица, која у принципу имају право на пријем помоћи, то се ова помоћ првенствено издаје деловођама у сиромашним општинама, а осталим лицима, која на њу имају по закону право, само у онолико у колико за ово има буџетске могућности.

Из овога излази, да је закон у принципу признао право на државну помоћ свима деловођама и њиховим заступницима у сеоским општинама Србије и Црне Горе, (са изузетком заменика и заступника који, сем плате од општине за заступање или замењивање деловође примају принадлежности и из друге јавне касе), али да је остварење овога права у пракси ограничио буџетском могућношћу. Због овога је и немогуће прецизирати која лица стварно треба да примају ову помоћ, јер то зависи од Мин. Унутр. Дела и великих жупана.

Овај одговор важи и за Властимира М. Илића, в. дужности деловође општине црљенске.