Policija

= #1080 —

производе те гранате. Даље је у употреби један густ и бео гас, које се може искористити на тај начин што служи као сасвим безопасан заклон. На пр. када се треба непримећено приближити некој згради у којој су склоњени злочинци, онда се путем експлозије изазове овај гас, који обвије у потпуно непровидан застор сву околину и који нема никаквог дејства на људски организам.

Енглески полицајци у посети римским колегама. Посета за коју смо јавили да ће је енглески полицајци учинити својим колегама у Риму овог пролећа — учињена је пре краткога времена.

У Риму су дочекани са свом колегијалном пажњом и са пуно гостопримства. Енглеске колеге, којих је било више десетина, имале су прилике, поред разгледања знаменитости града, да се упознаду и са свима полицијским институцијама и њиховим уређењем.

Међународни конгрес 'за заштиту животиња. — Трећи ме. ђународни конгрес за заштиту животиња одржан је ове године у Мадриду под највишом заштитом Шпанског Краља и Краљице. Конгрес је отвориои њиме руководио подпредседник

шпанске владе. Овој врсти 34-– штите дају врло. велику важност и полиције свију културних држава.

Моторна возила. — У Службеним Новинама од 27. новембра: 1927. г. Бр. 270 - ХХШ објављена је наредба Мин. Унутр. Дела Ј.Б. бр. 16560—1927. г. орегистровању мошорних возила у“ саобраћају. По чл. 2. ове наредбе сва моторна возила кола — (аутомобили и моторциклети), која су у саобраћају, морају бити записана — регистрована код полицијских власти, и имати своје знаке распознавања и регистарске бројеве. Главни регистри се воде: при Управи Града Београда и. жупанијама. Свако моторно возило мора имати две плоче: једну за знак распознавања који. варира према областима, а другу за регистарски број, т.ј. број под којим је дотично возило. уведено у регистар (чл. 8.). Чланом 17. стављено је у дужност великим жупанима, да. у циљу извођења ове наредбе: пропишу ближе одредбе и казнене санкције према односном. покрајинском законодавству. На. редба министрова ступа на снагу 1 јануара 1928 год., а има: се у свему извести до 1. марта, 1928. год.