Policija

— 1081 —

Морална шиба. — Неки маски: рани људи упали су ту скоро У кућу А. Слеја у Флоренс Албалама и са револверима у руци присилили њега и његову свастику да остану у кући, док су тројица од њих зграбили г-ђу "Слеј, извукли је у двориште, привезали је за једно буре и шибали је штаповима и једним кајашем са аутомобила. За вре ме батинања ови су јој рекли и објаснили зашто то чине и тукли су је док су душу чули у њој.

Разуме се да г-ђа Слеј није нашла за опортуно, да то 06јаснење саошти своме мужу.

Трди се међутим, да је ова ноћна посета и шибање, дело удружења „Клу-Клукс Клан“, које у интересу јавног морала „ставља у дејство рајску батину.

Верује се да ће се ова Алабамска „Ева“ добро огледити на све стране, пре, него ли би пошла да и опет загризе плод са забрањеног дрвета.

Судије противу Клу-КлуксЖана. — Два судца са југу држави Алабама напали су најжучније организацију КлуКлукс-Клана. Пред великом поротом среског суда у Мобил, Алабама, судац Гембил изјавио је, да земља стоји под оптужбом целога цивилизованог света, као земља безакоња, кад

земља, у којој грађанима нису загарантована права, која им даје Устав.

Народ ове земље на силу се извлачи из својих домова и бије се без икаквог саслушања и могућности легалне одбране. Ова безакоња врше се нарочито за време мрачних ноћи. Судити у овој земљи могу само државни судови, а никако маскирани људи, који мучки нападају слободне грађане и угрожавају њихов мир и безбедност. Сулови су једина законита тела, а овај други систем је анархија или безакоње; које се мора спречити најстрожим мерама. „Закони руље не смеју се даље трпети“ рекао је судац Картер пред високом поротом у Ковингтону, Лујзијана. Руља је ноћу између 9. и 10. септембра о. г. извукле из куће професора Г. Винго, његову жену и децу и то само зато, што је професор упозорио своје ученике на извесна неваљала дела организације Клана. |

Над овим човеком и његовом породицом извршено је право злочиначко насиље и зато се виновници таквих безакоња морају гонити и најстроже кажњавати, јер не учини ли се то, из оваквих безакоња фанатизоване и разуздане руље ствараће се све новија безакоња.