Policija

ПРАДУ

„ко свој пасош ишла легштимацију другоме на послугу да“, а тач. 45 218 пр. казн. зак. предвиђа се казна до 6 месеци затвора или у новцу до 5000 динара за лице које своје исправе — реч је и о путним исправама — „да другоме рада _употребе“. Пошто се под изразом пасош у ширем смислу подразумевају све путне исправе, то је очигледно да су ови прописи у кољизији, односно да се једно исто дело може квалификовати и као иступ и као преступ по нахођењу иследне власти, а овој арбитрарности нема места у казненом законодавству. Да би се отклонила, треба у тач. А 5 218 пр. казн. зак. пред реч „употребу“ ставити придев „еталну“ као пандан речи „послуга“ из 5 33 тач. 4. пр. зак. о ист. под којом се подразумева привремена употреба.

4. Као мера безбедности предвиђено је у 9 18 и протеривање, а у 5 43 прописује се и казна за лица, осуђена на прогонство у земљи, која би се из прогонства вратила пре "одређеног времена или би без одобрења власти променила место у које су прогната. У пројекту зак. о иступима нема, међутим, ниједне одредбе која прописује протеривање у земљи _—_ већ постоје само одредбе за протеривање странаца из "земље — те би се, према овоме, 8 43 могао избацити као пот-

пуно излишан, али како у пројекту казн. зак. није предви-_

"ђена казна за лица која се враћају у места из којих су протерана судским пресудама (8 55), то 5 43 треба прерадити у "том смислу да се по њему могу кажњавати ова лица — и ако се на њих није мислило приликом његовог редиговања. Ово ће, истина, мало наличити на ону народну „Суђен Војпн, „осуђен Живојин“, али ће и овце бити на броју и вуци сити.

Нова редакција гласила би: „Ко је судском пресудом осуђен на прошеривање из извесног места ба сеу ово место врати пре одређеног времена казниће се ит. Д.“.

5. У 5 46. предвиђа се казна за лица, која без одобрења власти, законом предвиђеног, отворе какав дућан, или пре_дузму радити какву радњу или какав посао. Озакоњењем овог прописа по пројектованој редакцији укинуле би се прећутно извесне одредбе специјалних закона, које предвиђају нарочите, махом целисходније казне за бесправан рад (чл. 158 и 154 српског закона о радњама, Правилник Мин. Ун. Дела о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолним