Policija

МА

ттићем који је издат после редиговања пр. зак. о иступима и т. д.). Да би се ово избегло, треба у првом одељку 5 46 додати речи: „у колико специјалним законима није друкчије трописано“. Његова нова редакција, према овоме, имала би да гласи: „У колико специјалним законима није друкчије прописано, казниће се новчано до 600 дин. или зашвором до 20 дана ко без одобрења надлежне власти, законом предвиђеног, ошвори какав дућан или радњу или предузме радити жакав посао, и рад ће му се забраниши“.

Овом изменом редакције прецизирало би се: да се по закону о иступима има кажњавати само онај бесправан рад, који није инкриминисан специјалним законима, и избегла доцвија евентуална објашњења о важности појединих одредаба ових закона (поглавито санитетских у којима су предвиђене казне за бесправно бабичење, зубно лекарство и т, д.).

7. У 5 50. предвиђа се казна за лице које без одобрења Мин: Ун. Дела употребљава Државни Грб као знак какве трговине, радње, на печату ит. д, а у 5 95. пр. казн. зак. прописано је: „Ко неовлашћено употребљава какав знак државне или владалачке власти....“ И један и други пропис увршћени су у кривична дела против државе. Пошто је Државни Грб најважнији и најизразитији знак државне власти, то се у пракси може појавити различито схватање м примењивање ових прописа. Да би се ово избегло, треба на крају 5 50 пр. зак. о иступ. изоставити речи „или на печату и шоме 10добно“, а на крају првог од 5 95 пр. казн. зак. додати „у колико специјалним законима није друкчије прописано“. После ове допуне биће за свакога јасно, да одредба 5 50 представља само један изузетак од општег правила постављеног у 5 95 пр. казн. зак. Ако би се први законски пропис избацио из пројекта зак. о ист. укинула би се надлежност Мин. Ун. Дела за давање овлашћења на употребу Државног Грба, јер је ово једини законски пропис на коме се ова његова надлежност заснива (5 3284 срп. казн. зак.). Без његовог одобрења, међутим, не могу се заштитити фабрички или трговачки жигови, који представљају државни или какав други јавни грб (чл. 50 зак. о заштити индустр. својине).

8. У 5 60 прописује се казна за кварење клупа, столица, разних украса, алеја, кидање цвећа, ломљење дрвећа и т. д.