Policija

Аљона

по јавним парковима и шетницама. Сва ова дела у ствари су оштећења (повреде) ствари, која се по српском казн. зак. разликују на преступна и иступна према вредности опште" ћених објеката. Ову поделу усвојили су и редактори првобитног пројекта закона о иступима, па су с тога у свој пројекат били унели одредбу по којој су се сва оштећења или уништења ствари у вредности испод 50 дин. сматрала и кажњавала као иступна дела. Комисија, која је пројект зак. 0 ист. доводила у склад са пројектом казн. зак. стала је, међутим, на гледиште да сва, па и најнезнатнија оштећења ствари, спадају у преступе или злочине, према вредности оштећених 06јеката (6 358 пр. казн. зак.), и стога је из пр. зак о ист. избацила ову општу одредбу о иступним оштећењима ствари, али не и његове специјалне одредбе у којима су ова дела предвиђена. Са избацивањем ове опште одредбе онемогућен. је критеријум за разликовање дела општећења ствари на иступе, или тачније рећи: сва оштећења ствари, предвиђена у пр. зак. о иступима, прешворена су у преступна. Као најмања казна за ова дела у 5 358 пр. казн. зак. предвиђен је затвор до 3 месеца или новчано до 3.000 дин., 2 ако би вредност оштећења износила више од 100 дин., онда затвор до три године или у новцу до 30.000 дин. |

Кривична дела предвиђена 5 60 пр. зак. о ист. врше се махом из лакомислености, несташлука и т. д, и с тога се њихови извршиоци не могу кажњавати истим казнама као н лица која ова дела врше намишљајно, јер би те казне за њих у истини биле драконске.

У пројекту закона о иступима предвиђена су још и ова дела оштећења ствари: а) разбијање или оштећење јавне светиљке (5 71) 6) кварење гробова и надгробних споменика. (5 98); в) кварење јавних пушева, мостова, пропуста и Тт. д.

"(6 117); г), кварење телеграфских стубова (5 121); д), кварење железничке Пруге и њених постројења (5 122), али ни за једно од њих нема критеријума према коме се могу квалификовати у иступе или преступе.

Могућне су, према изложеном, само две ствари: а) или да се ова дела избаце из закона о иступима у ком се случају, и без поименичног набрајања, имају сматрати и кажњавати као преступи (5 353 пр.) или 6) дасеу пројект зак. о