Policija

— 781

управно-полицијској власти првог степена подносити почетком сваког месеца, најдаље до 10, спискове лица којима су продали оружје и муницију. Пропуштено је да се нарочито каже, али то излази из самог духа закона, да у ове спискове треба уводити и купце експлозива. |

Детаљнији прописи о овим списковима и књигама о промету оружја и муниције кзложени су 95 36, 37, 38 и 43 прав.

е) Затрговачке агенте — путнике вреде одредбе за чл. 27 зак.

5. Раздавање, држање ц ношење државног војничког оружја

Према правилнику Мин. Унутр. Дела о раздавању, др- | жању и ношењу државног војничког оружја, војничко оружје и муниција могу се дати општинама, установама или приватним лицима у циљу самоодобране, у овим случајевима: а) појаве хајдучије; 6) појаве комитских и качачких банди; в) због опасности од напада комита или качака на насељена места а нарочито на осамљене куће; г) због угрожења комуникација и објеката ва њимг; д) за чување јавних добара; ђ) за чување важнијих државних и приватних предузећа; е) за чување бачија и испаше.

Оружје и муниција у овим случајевима дају се: а) члановима организација против бугарских комита; 6) приватним лицима која учествују у потерама противу комита, качака или хајдука; в) приватним лицима која врше службу обезбеђења комуникација; г) општинама и селима за сеоске страже д) чуварима јавних добара; ђ) чуварима важнијих државних и општинских предузећа; еј) чобакима и чуварима на бачијама и испашама и ж) насељеницима (колонистима) а нарочито онима чије су куће (имања) осамљене. Не смеју се дати: а) лицима која нису навршила 21 год. 6) лицима која су осуђивана за бешчане злочине и преступе и'в) која нису душевно здрава (чл. 1—4).

По чл. 5. одлуку за издавање оружја и муниције из војних магацина доноси Мин. В. Морн. по ЗАГА Мин. Ун. Дела, а у чл. 6. прописано је:

„Како ће се и коме из војничких магацина добивено

оружје издавати, одлучује надлежни велики жупан по прибављеним извештајима и мишљењима подручних му