Policija

— 780 —

Као одговарајућа количина муниције, која се одједном може продати на основу легитамације о идентитету иу нормалним размацима времена, сматра се највише 25 метака или у, килограма обичног барута на сваку ловачку пушку 5 39. прав.

6) Лицима, која имају оружни лист, може се одједном продати највише 50 метака односно '/, килограма барута, а имаоцима ловачких карата, или исказвица о чланству у ловачком удружењу може се, на основу оружног листа, продати и 1000 ловачких метака односно један килограм обичног барута. Међу продатим мецима може их са зрном бити највише 200 комада — 5 40 прав.

в) Експлозиви се могу продавати само по нарочитим упутницама државне управно-полицијске власти првог степена. Ове упутнице не подлеже никаквој такси, али молбе, којима се оне траже, морају бити таксиране по ТБр. 1. таксе тар. (5 дин.). Приликом продаје експлозива продавац је дужан _ задржати оригиналну упутницу ради оправдања отуђене робе

— 5 41 прав. Изложеним одредбама о продаји барута, муниције и е«сплозива замењени су — прећушно укинупш — 95 Зи 4

правила о руковању, употреби и чувању динаџмита, барута и других распрскавајућих смеса, која је прописао Мин. Унутр. Дела у споразуму са Мин. Грађев. 1 септембра 1883 г. под пл 948!, који су регулисавали ову продају. Тако исто престао је важити и распис Мин. Унутр. Дела од 11 августа 1908 г. ПЛе 17891, по коме одобрења полицијских власти нису била потребна за куповину барута у мањим количинама.

г) Одредбама 5 42 прав. стављено је у дужност продавцима оружја, да на легитимацији о идентитету или на одобрењу за набавку оружја — на основу којих је оружје про: дато — увек потврђују својим потписима и печатом (штамбиљом) фирме, да је набавка извршена и тиме дато одобрење угашено. Ако ово одобрење гласи на више комада односно врсти оружја, морају се у овој потврди тачно озночити број. и врста продатог оружја да би се видело је ли и у колико је добивено одобрење исцрпљенор

д) По чл. 10 зак. продавци оружја и муниције још су „дужни водити нарочите књиге о њиховој продаји, и државној