Policija

786 -—

И иступна и преступна дела по закону о држању и ношењу оружја извиђају се и суде по званичној дужности — чл. 41.

За извиђање и пресуђење иступних дела надлежне су државне управно-полицијске власти Првог стеџена (срески поглавари, управе градова и т. д.)

Против њихових одлука жалбе се подносе другостећеној државној управно полиц. власти, у року од 15 дана од саопштења, чије је решење извршно. Жалба се предаје власти, која је донела одлуку, било непосредно или преко поште на поиратни рецепис. Дан предаје не рачуна се у рок. (чл. 45 зак. и 5 47 прав.).

Одредбама 5 45 правил. прописано је:

„Кад опште управне (полицијске) власти изричу казне по одредбама закона о држању и ношењу оружја, дужне су у сваком случају изрицати у првом реду новчану казну; но у пресуди мора се уједно навести и одговарајући број дана затвора, који ће се извршити тек за случај неутеривости (ненаплативости) новчане казне.

Ако кажњено лице приликом саопштења пресуде изјави да не може платити новчану казну, може се казна затвора извр шити.“

За извиђање дресшупних дела надлежне су редовне исле дне власти, а за пресуђење првосшенени односно срески судови. — чл. 42.

Иступне кривице застаревају за шри месеца, а преступне , по општем казненом законику, који у појединим покрајинама важи. — чл. 43.

Чланом 52. зак. још је прописано:

„Све казне изречене до дана ступања на снагу овог закона по досадањем закону о држању и ношењу оружја у колико нису још извршене, опраштају се, а у колико започети поступци не буду завршени до дана ступања на снагу овог закона, продужиће се по овоме,““)

У циљу што правилније примене новог закона Мин. У: Дела издао је полиц. властима упуство — „распис — под 9.

августом тек. год. Ј.О. Бр. 11778, које треба пажљиво проучити : Д- Ђ. Алимпић.

#) Нови закон ступио је на снагу 28 јуна 1928 год.