Policija

НА

Као пример оваквих специјалних административних судоза могу нам послужити кантонски одбори и централни одбор из закона од 14. јула 1905. о облигаторном помагању стараца, немоћних и неизлечивих без средстава. Одлуке о упису лица која се имају помоћи доносе општински савети; против њихових одлука могућа је жалба на кантонски одбор, (који је састављен од су-префекта, једног члана департманске скупштине, једног члана арондисманске скупштине, кантонског мировног судије, једног представника префектуре, једног делегата кантонског биро-4 за помоћ и једног делегата друштава за узајамну помоћ која постоје у кантону); а против одлука кантонског одбора могућа је даља жалба на централни одбор (који је састављен од петнаест чланова врховног савета за јавну помоћ и од два члана врховног савета за узајамну помоћ). Ови одбори јављају се овде као специјални административни судови. Државни Савет јавља се тек као суд задњега степена. На тај начин до Државног Савета долазе само врло важни случајеви; случајеви код којих се појаве озбиљне правне тешкоће. Председник целокупног одбора, који је уједно и председник секције у Државном Савету, сматра да је овај систем дао добре резултате. Зато он у свом извештају о раду централног одбора у години 1918, упућеном министру унутрашњих послова, каже између осталог: „После десет година функционисања овог новог правосуђа може се се рећи... да су права убогих и општи интереси били заштићени.... С правног гледишта одлуке одбора ретко су биле критиковане: на основу општих принципа била је дозво- | љена жалба против његових одлука на Државни Савет ради прекорачења власти или повреде закона. Заинтересовани су се по неки пут послужили тим правом и само су два пута

. донесене одлуке о поништењу. Тако је данас јудикатура

одбора, потврђена прећутном приволом странака и сувереним одлукама Државног Савета, постављена на најсолидније основе, што нарочито олакшава нормално и брзо функционисање закона.“ (цит, Јеге, ђе дезепсотђтетет! ди Сопзеш а' Егаг ал) сотепћеих, у Тоеопе ди дтон риб. 1919. стр. 67.).

Систем специјалних административних судова, 32 решавање спорова који се јављају као последице нових закона, био је примењен чешће у најновије доба. То је случај са за: