Policija

— 802 —

Државном Савету као што је оно признато и Општини Београдској. Министар Финансија може да прекорачи своје право из чл. 37. зак. о окружним, среским'и општинским буџетима и онда би Држ. Савет, по изјављеној жалби, могао да решење Мин. Финансија корегира. Дух датог овлашћења у чл, 37. у томе је да Министар Финансија пази само на то, да опшши, финансијски интереси државе не буду оштећени, али никако не и да цени у колико су буџетске партије целисходне.

То, што важи за буџете, исто тако важи и за зајмове, Право Министра Финансија да цени целисходност закључених зајмова има да буде управљено само на то, да пази да оптерећење грађана не буде толико велико, да би због њега државно оптерећење грађана било доведено у питање. Да ли су услови зајма добри или рђави, то је ствар општинске самоуправе која одговара за свој рад само бирачима и никоме више.

Сва задужења општина, поред одобрења Министра Финансија, морају да имају и одобрење Државног Савета. Све оно, што је речено о прерогативама Министра Финансија, важи и за прерогативе Државног Савета. Право на оцену целисходности има се схватити само у границама, које смо на: пред обележили. Оно, дакле, није апсолутне но "релативне природе. И као такво, то право има да се креће у границама: између закона и између виших финансијских интереса државе. Ни у ком случају оно не може бити продукат личне воље, јер такве тенденције закон не може никад имати.

ж ж Ж

Кад се буде решавао закон о општинама за целу земљу, одредбе о надзору државне власти треба да буду што либералније, али исто тако да њима буду заштићени и интереси Државе и интереси општине. Слободна општина мора ипак да даје гарантије за најпотпуније државно и народно јединство. Драг. !. Ранковић.

КАМОРА.

Убиство је у Напуљу обично звано крвави догађај — и до пре неког времена било је сматрано за сасвим обичан и редован догађај. Ова је дефиниција била широка и примењивана