Policija

— 81 —

мориста су биле уапшени, а међ њима и главни шеф „Часног Друштва“, Енрико Алфано, познати као Ериконе или Велики Енри. Докази, који би могли оправдати њихову предају суду, нису могли бити добављени. Сви сведоци, који су могли давати обавештења, ћутали су, из страха од освете; Камора. није штедила напоре да спречи и омета истрагу жандарма. Велика машиверија „Часног Друштва“ била је покренута да. да се отпусте ухапшеви, паре су издашно трошене, сведоци су подмићивани, најчувенији су адвокати ангажовани за њихову одбрану, и најјачи разлози у њихову корист објављени у најугледнијим новинама. Људи свију сталежа и звања мобилисани су противу карабинера, чија су истраживања вођена под изванредним тешкоћама, па чак и непријатељством народа, љубомором полиције и Покушајима да их преваре. лажним основима подозрења.

Дон Чиро Витори, распоп, који је био раније свештеник у казниони и чије су изричите симпатије за Камору приписане чињеници што је био крштени кум Енрика Алфана, успео је да увери иследног судију да су двоструко убиство Куокола. извршили 5—6 познатих типова и добављао драговољно доказе за њихову кривицу. Ови су људи били ухапшени и држани по неколико месеци у затвору. Скоро је несумњиво да би били и осуђени, да нису карабињери са великим теш-. коћама и знатним губитком времена прибавили доказе о њиховој невиности. Дон Чиро Витори је био ухапшен заједно са неким професором Рапием образованим човеком, који је живео у Паризу, где је не само подражавао свог некадашњег“ супарника Куоколо организовањем крађе у Напуљу, него се. бавио и изнуђавањем и преварама великог стила.

Напори карабинера да изведу пред суд камористе и да се тако искорени Камора, трајали су скоро пет година, и остали би безуспешни да није успело карабинерима да себи осигурају сведочанство младог али истакнутог камористе именом Ђенаре Абатемађо који је био уплетен у двоструко убиство Куоколо. По својој прилици, овај човек био је сведок. осуде на смрт и извршењу пресуде. Један наредник карабињера верио је сестру Абатемађа да би добио његово поверење, и када је постигао своју намеру, он је склонио изванредном. трпљивошћу и тактом Абатемађа да сведочи пред судом про-