Policija

1 О 5

тиву оптужених. Камористе су напрегле све силе да убију Абатемађа чији су живот морали штитити карабинери за време и након претреса у Витербу.

П. марта 1911. г. скоро шест година иза убиства Куокола, "били су доведени Ериконе, главни шеф Каморе, Ђенаро ди Мерино, рачуновођа или благајник „Часног Друштва“ и још '8 истакнута члана пред суд у Витербо под оптужбом да су они подстицали на убиство Куокола и његове жене; пет других камориста су били оптужени због извршења ова два злочина, та 21 других због активног суделовања у злочиначком удружењу и јатаковању. Свештеник Дон Чиро Витори, професор Рапи, 2 жене и неколико других камориста оптужени су због мањих преступа. Четири камористе ухапшени су и умрли пре претреса. Између њих је био брат Ериконе-а.

Претрес код Витерба — ова варош, у близини Рима, изабрата је пошто није било сигурно судити камористе у Напуљу и са напуљском поротом — био је без сумње нај"важнији и најсензационалнији претрес који је икада одржан у Италији. Трајао је 16 месеци и свршио са осудом пет камориста са Ериконе-ом, који су проглашени кривим по свим тачкама оптужбе и осуђени на 30 година робије. Већина других је такође нађена кривим и осуђена на краће казне "робије.

И ако је саслушано више од 700 сведока доказе за оптужбу давао је искључиво Абатемађа. Један пешадиски пук послат је у Витербо да опколи суд кад је пресуда била проглашена. За време претреса биле су непрекидно на дужности 2 чете пешадије, 150 карабинера и 50 детектива.

Претрес је коштао државу 80.000 ливра стерлинга (око 24,000.000 динара) са трошковима дугог и напорног ислеђења. Да се свлада отпор поротника за овај претрес, парламенат је изгласао посебан закон којим је одобрена поротницима плата од 5'ј, шилинга (80 динара) дневно за претрес који би трајао више од три месеца.

__ Протоколи испитивања и ислеђења за време претреса досегли су 12.000 страна збијеног рукописа; изрештај иследног судије састоји се од 60 Фолио свезака и више од 50.000 исправа су предложене и прочитане пред судом. Да се претрес не би морао прекинути због болести судија или државног