Policija

— 815 —

| У случајевима очито тешким по здравље и живот озлед има се пријава поднети одмах телефонски или брзојавом (експресом). Ако би можда касније након отпослане пријаве настале какве знатне промене у стању озлеђенога, или ако би се накнадно још установиле које важне околности за дотични кажњиви случај, то се онда "миту такођер журно јавити надлежном суду.

Код случајева ватре (бара) треба нарочито истаћи, да ли је осумњиченом или кривцу доказана и чиме неопрезност или немарност, односно навести вероватни узрок пожара.

5. Набројати оружје, оруђе, алат и средства, која су употребљена при извођењу противзаконитог дела, и навести, да ли је и што пронађено и како се није све могло одмах са пријавом предати надлежоом суду.

6. Опис разних трагова (ногу, руку, прстију, колена, трагови крви ит.д.), који су на месту изведеног злочина или у непосредној близини пронађени.

7. Ммена свих оних особа, које су при извођењу кажњивог дела присутне биле, које су штогод опазити или чути и у опне дознати могле уз навод њиховог боравишта и кућвог броја.

8. Име и презиме (евентуално надимак) кривца, ако је установљен или макар само осумњиченог уз навод боравишта и кућног броја. |

Ако је кривац у опште непознат, или ако је побегао. или ако је макар само из далека осумњичен, то треба у пријави навести, што је све учињено и предузето, да се прави кривац углави, односно да се ухвати,

Најзад треба у кратко навести, коме је ова пријава о жлучају поднешена.

Телеграфска односно експресна пријава има се надлежном суду поднети, ако се пронађе леш, па је вероватно, да је смрт проузрочена кажњивим делом, и код случајева напа_ даја на људски живот или Зарнен ако је стање озлеђеног озбиљно,

За облик пријаве и начин поднашања нека вреди ово правило:

Ради ли сео противзаконитом делу према кривичном