Policija

— 814 —

за онда пре свега послужити подуком, опоменом и одвраћа. њем, а тек ако се опази, да се то његово настојање не ува-ј жава, то ће онда дотичног тврдоглавца и јогуницу надлежног власти пријавити, да буде кажњен, |

Одлучи ли се сигурносни орган, да због кога противзаконитог дела поднесе пријаву, то треба вазда да има на уму да му пријава буде што краћа, језгровитија, разговетнија и читка.

Свака ваљана пријава треба да садржи ово:

1. Када, где и какво се кажњиво дело догодило.

2. Име и презиме онога, који је кажњиво дело установио и извидио, односно име и презиме пријавитеља кажњивог дела (сам оштећеник, поуздана особа, пољак, лугар ит. д.) уз тачан навод његовог боравишта (кућни број) и надлежност «опћина, срез). . |

3. Име и презиме оштећеног уз навод боравишта, на којем је изведено кажњиво дело.

4. Код разбојства, крађа, превара и проневера, код паљевине и злобних оштета навести и вредност уграбљених, „украдених или проневерених, оштећених или пропалих предмета.

При случајевима насилне смрти, као што су уморства и убојства, онда код случаја тешке или лаке телесне озледе треба описати врсту заданих рана, озледа и повреда ; ако је 'озлеђена особа још у животу, треба истаћи, да ли јој је и какова помоћ (хируршки завој, обични завој, лекови и т. Д.) тружена од сигурносних органа, лекара или кога другога.

Код случајева тешких телесних повреда има се у пријави још особито истаћи: врста оружја или оруђа, којим је озледа задана, опис, озледе по врсти, по величини, и месту, тде је задана, да ли је наиме задана на глави, на прсима, трбуху, на ногама, рукама ит. д.; моментано здравствено стање 'озлеђенога, нарочито да ли је услед озледе био у несвестици. да ли је повраћао (бљувао), да ли је по себи од ПА о ради старости или какове болести немоћан, да ли је потражена и пружена лекарска помоћ, да ли је на лечењу ке куће или у болници, коначио, да ли је нужно судбоно ком | 'сијско прегледавање или би можда озлеђени могао без опасности за своје здравље и сам доћи на колима пред суд ради прегледа.