Policija

— .. —

Ово казивање, које је јасно и без коментара, допуњује у некодико други један податак. То су белешке Војтеха, млађег сина Шафариковог. ЈИз тога податка не дознајемо оне појединости, с којима нас упознаје наведено писмо учитеља, до_бровољног полицајца, али сазнајемо да је онај сапутник Шафариков био Јан Шкулшети, капелан из Новога Врбаса; а кад су походили пашу у граду, он их је почастио шербетом и кавом.

ЊЕ

Велики део старих писаних споменика добијао је Шафарик и из Србије. У Србији је онда кнезовао Милош, који је младом научнику био од знатне помоћи. Шафарик је одржавао преписку и са Кнежевим секретаром, заслужним Димитријем Давидовићем, који је обично писао и Кнежева писма. Стоји факат да је Шафарик у писмима чешким пријатељима доста оштро судко о владавини Кнеза Милоша. Али је истина и то да је најзад признао како је у Србији много боље у ствари но што се њему чинило по информацијама добијаним од Вука Караџића.

А да је у тој малој и још крвавој земљи морало бити поретка, сведочи и та околност што је и прослављени Шафарик оно неколико часова, које је провео у Београду, проживео под разумном контролом државних органа — а ни сам то није знао. Најмање је, пак, могао слутити, да о томе води бригу чак и „одређени“ момак, који ће високом госту додавати кришке погаче! А.Г.

„КАМОТИЛО“ СТРАХОВИТО ОРУЖЈЕ ПЛЕМЕНА „МАЈА“.

(Свештеник Ђорђе А. Петровић.)

Ових дана умро је у Чикагу Орген Т. Мак Кљург веома богати издавач и чувени спортмен и истраживач. Његова смрт, која је наступила сасвим изненадно, силно је зачудила његове многобројне сроднике, пријатеље и познанике, — јер је покојни Мак Кљург био необично снажан, здрав и крепак човек. Чуђање је било још веће, кад су двојица чувених чикашких лекара после свестраног испитивања леша изјавили, да је ап-

4%