Policija

_ 590 —

солутно немогуће било утврдити узрок услед кога је смрт наступила. Међутим неколико његових присних пријатеља тврде, да је његова смрт наступила усљед тајанственог отрова старог индијанског племена Маја.

Као члан Мезон-Спајнден експедиције у мало познатим крајевима Јукатана у којима обитава племе Маја, г. Мак Кљург бавио се истраживањем више рушевина храмова, гробова и осталих зграда старих Маја. Два пута за време тога његовог научног рада њему су Маја Индијанци постављали заседу. Пошто се зна, да то племе има једну врсту најстрашнијег отрова, и да је довољна само незнатна огреботина отровном стрелицом па да смрт неминовно наступи, веровало се је, да је Мак Кљург пао жртвом тога страшног индијанског оружја.

Ова тврдња оснива се на открићу Р. Ј. Урцеле, новинара из Сан Салвадора, који је пронашао и утврдио, па племе Маја познаје већ више столећа један страшни отров, којим убија своје непријатеље. Према овоме индијанском отрову, „акветафане“ (отров којим је Лукреција Борџија тровала своје љубавнике) и арсенични прах Маркизице од Бревиљера, -- готово су само безазлена наркотична средства. Тајну овог отрова ни највештији лекари ни хемичара нису могли пронаћи. Тај отров зове се на језику Маја-Индијанаца „камошило“ и Сењор Урцела о истоме пише ово:

„Све што сам знао о отрову „камотило“ то је било само у колико сам о томе слушао. Али сад знам да тај страховити отров заиста и постоји, знам позитивно и сигурно и то из страшног искуства. Три чудне и ненадане смрти најистакнутијих личности у Централној и Јужној Америци потврђују моје мишљење о томе отрову.

Да би вам о томе што јасније испричао, потребно је да се повратим на годину 1920. Ја сам тада живео у Централној Америци и имао сам доста велики број пријатеља. Међу овима био је и један ђенерал, јунак из више револуција уз кога је била цела армија Сан-Салвадора. Било је баш некако пред изборе председника републике, и владало је опште мишљење, да ће мој пријатељ ђенерал спречити овај избор, јер је био лично противан политичару који је истакао своју кандидацију.