Policija

— 822 —

Одмах сам похитао у сусрет моме пријатељу аутомобилом и повео са собом и она два лекара који су га после изласка из затвора прегледали. На пола пута од града срели смо мога пријатеља. Он је био парализован. Није могао говорити нити се кретати. Очи су му биле широм отворене, али није могао препознати никога. После извршеног најдетаљиијег прегледа, лекари су били очигледно збуњени. Болесниково је срце уда рало правилно, пулс нормалан а и плућа су функционисала сасвим уредно. Анализа крви није показала никакву инфекцију. Па ипак, крај је дошао врло брзо. Још на путу тело ђенералово потпуно се укочило и он је умро као жртва овог тајанственог отрова.

Поводом овога случаја, одлучио сам да се потајно распитам и по могућству што више сазнам о томе отрову.

Отпутовао сам у Копан, Хондурас, где се налазе рушевине храмова старих Маја. Ту сам остао две недеље и пошло ми је за руком да се упознам, па чак и спријатељим са неколико Индијанаца, али чим сам им споменуо име „камотило“, они су вртели главом и одговорили: „но се“ (не знам).

Пропитивао сам амо тамо, покушавао на све могуће начине, да ма шта сазнам, али сви моји напори и настојавања остадоше без успеха.

Коначно сам се састао са једним шпанским свештеником у Копану. Од њега сам сазнао само толико, да свако у Копану страхује од тога тајанственог отрова, али да нико не зна како се и на који начин исти приређује. „Једино Маја племе“ — рекао је свештеник поседује традиционалну тајну за прављење „камотила“ али исто живи далеко у унутрашњости, у Атлантиди, где нема друмова и где је забрањен приступ белом човеку. Само је један једини белац који се тамо налази а то је њихов свештеник. Ако би се случајно с њиме састали и упознали, могуће би могли сазнати што желите о „камотилу“.

Петнаест дана касније свештеник ме је опет позвао и рекао ми, да његов пријатељ из Атлантиде долази у Роатан, малу индијанску луку иа Пацифику.

Ја сам се одмах дао на пут и после пет дана мучног путовања кроз дивљи крај и после више срећно преброђених опасности и авантура стигао сам у Роатан. Ту сам се састао