Policija

— 825 —

рочита одељења код свију зараћених држава, која су имала задатак да дешифрују ухваћене непријатељске шифриране телеграме.

Овом нарочитом послу, који постаје просто једна веш“ тина, посвећивали су нарочити стручњаци готово цео свој живот. И они постизавају у тој вештини такву виртуозност, да се њој мора сваки непосвећени у ту тајну, чудити. Ма колико да је шифра компликованим начином писана, овим спе цијалистима довољно је само да прегледају неколико телеграма упућених истом шифром, па да уђу у тајну њеног система, па ма чак они били писани и на ком туђем, њима посве непознатот језику.

Један такав вештак у дешифровању телеграма био је један немачки професор математике и резервни официр у штабу источне војске. Његова вештина у читању вепријатељских шифара допуштала је војсковођи Хинденбургу и његовом помагачу Лудендорфу да загледају у руске карте, и на тај начин да припреме врло веште контра нападе. У аустријској војсци био је у овоме познат као вештак неки Ђенералштабни капетан Покорни, коме има да благодари 33 многе своје успехе. Али је највештији био у овоме један Рус, чиновни“ Мин. Спољних Послова, који је овај посао вршио до савршенства. Он је био у могућности да дешифрује чак јапанске и кинеске телеграме, и ако ни један од ових језика није знао. Али овога Фетерлајна — како се он звао — највећи успех био је следећи: почетком октобра 1914, добио је од обавештајног одељења руског генералштаба један ухваћени радио телеграм са шифром немачке флоте. Фетерлајн одкрије у том телеграму наредбу немачког адмирилитета убојним јединицама до најмањих ситница, за надирање у финском и Риганском заливу. На основу овога одкровења руска флота, не само да није предузела све контра мере по овом наре. ћењу, већ је посејала мине на целој одступници, чији је правац такође тачно назначен у ухваћеном наређењу. Немачка крста. рица „Магдебург“ била је потопљена, и Русима је пала «срећа, те су на овај топовњачи узаптили оригиналну шифру немачке флоте, којом се је њен командант служио. Овај докуменат, неоцењене вредности, одмах је фотографисан и достављен Енглеском Аадмиралитету у Лондон. Тамо је овај