Policija

— 824 —

Тек што сам се мало сместио у мојој хотелској соби кад се врати мој пратилац Индијанац. Лице му је сјало од задовољства и он се ђаволски смешио. Ја сам наслућивао да се је морало нешто ванредно догодити и упитао сам га шта је на ствари. Он ми је одговорио, да су баш пре пар минута обадва кандидата прогутали удице, т. ј. да им је дат „камотило“ који ће рече он „обадва ђавола после седам месеци одвесши у Пакао“.

У кратко ми је објаснио да су ти „ђаволи“ Пт. Маха и Рг. Рејина. После тога мој се је пратилац изгубио и ја га више нисам видео.

Ж

Изборна кампања била је у пуноме јеку. Ог. Маха и П;. Рејина побеђивали су на целој линији. Обојица су били здрави и јаки људи. Ја сам рачунао, бројао дане и месеце и нервозно чекао. Једнога дана, тачно по истеку седмог месеца од дана мога последњег разговора са мојим пратиоцем Индијанцем у Ла Семби, новине су изашле у црном оквиру. Пг. Маха умро је од неке тајанствене болести у Тегуцигалпа. Лекари су мислили да је узрок смрти срчана болест, али ја сам знао нешто друго, јер су код њега наступили сви знаци као и код мога покојног пријатеља ђенерала.

Десет дана касније умро је на исти начин и Ог. Рејина,

„Камотило“, најстрашније оружје Маја Индијанаца које викад не погреши, учинило је своје и у овој прилици.

ШИФРА ЗА ВРЕМЕ РАТА

За време светскога рата узајамна шпијунажа била је до врхунца развијена. Ово је изискивало читаву техничку спрему да би се очувала тајна политичких, дипломатских и стратегијских саопштења, као и поверљива војна наређења по: јединих великих сила, Нарочито наређења поморским јединицама која су се вршила једино помоћу радиа. Рада тога су шифре чуване дуплим кључем, који се је свакодневно мењао, _ на чак и цела азбука, или нарочити тајни знаци. Постојала су нарочита одељења, која су свакодневно проналазила нове системе шифрирања, али у толико исто постојали су и на.