Policija

— 8530 —

штина се налази у положају дужника, са обавезом да дуг плати у року од 3 месеца. |

У овом циљу, т.ј. да би се ова наплата могла извршити у одређеном року без обзира на буџетску могућност и фор малност (чл. 16 и 41 зак. о окр., ср. и општ. буџетима) чланом 22 истог заксна овлашћени су суд и одбор општински да суму досуђене штете распоређују на грађане своје општине по „пореским главама“.

Закон о накнади штете не опредељује детаљније како ће се ово распоређивање вршити: да ли Додједнако с глава на главу или сразмерно непосредној порези, али с обзиром на принцић колекшивне одговорности — који је кроз овај закон спроведен — као ина употребљене изразе „Ло пореским глаама“, уредништво је мишљења да суму досуђене штете треба распоређивати подједнако на све грађане општинске који плаћају порез — „пореске главе“ — у које спадају и „лица ослобођена личног пореза — ако само плаћају остале врсте пореза.

Постоји и супротно мишљење, по коме ову наплату "треба распоређивати сразмерно количини непосредне порезе, саобразно чл. 17 зак, о окр., ср. и општин. буџет. Св. Бр. 2062.

У Милану Клалшћу, општинском деловођи — Сталаћ:

У „Полицији“ за март ове год. (стр. 253) објашњено је, да застарелост иступне пресуде Почиње шећи од дана кад „је првостенџ суд по изјављеној жалби одобри, а не од дана саопштења судске одлуке жалиоцу. Опширније о извршности иступних пресуда видети у „Полицији“ за август ове го„дине (стр. 728).

М1 Суду општине шт ишковачке (срез нововарошки):

Са новцем, који тужилац на име досуђених му трошкова веће да прими, треба поступити по законодавном решењу од 28 фебруара 1852 год. Б.Мо 155 које гласи:

„У случају, кад ко припадајуће му новце од суда, или од полицајне власти, не би хтео примити, такови новци да се предаду надлежном суду у депозитну касу, и овде да се причурају за једину годину дана, па ако тичуће